Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Holisztikus egészség

Holisztikus egészség 

Holisztikus egészség: 1, a teljességre, az egészre törekvő; 2, az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is. (forrás: idegen szavak gyűjteménye).
Testi-lelki-szellemi  jól léti egyensúlyra kell  törekednünk,egészségünk megőrzéséhez. Manapság nehéz megtartani,hiszen nem helyezünk elég hangsúlyt a mentális egészségünkre. Illetve nagyban hozzájárul az életmódunk, szemléletünk. Befolyásoló tényező még : mások véleménye.
 

Ha fizikai fájdalmat érzünk, elmegyünk az orvoshoz vagy hamarabb nyúlunk egy fájdalomcsillapítóhoz.Mely egy tüneti kezelést eredményez ,ergo elmúlik a fájdalmunk,de annak az okát nem tártuk fel.  pl. egy fájdalomcsillapító hatása: megszünteti a kapcsolatot a fájdalomérző receptorral.  Lelki problémák esetén,hamarabb beveszünk egy nyugtatót,mellyel ugyan alszunk,de ezzel egy kémia "mérget" viszünk a szervezetünkbe. 

Ez év február 17-április 3 közötti időszak, a nagybőjt.   

Nagyböjt : a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve az ember Isten iránti szeretetét. A nagyböjt lelkületének része az ima és a szegények megsegítése is. (forrás: wikipédia)      
Mégis mit tehetünk az egyensúly elérésehez? 
A húsvéti ünnepeket megelőző 40 nap ,teljesen megfelel egy holisztikus szemléletű tisztítással.
Komfortunk eléréséhez először a tisztítás kapcsolódik. Hisz a környezetünket is tisztán tartjuk. A ház körül , a házban és önmagunk is. Takarítás történhet  kívül és belül. 

Fizikai testünk tehermentesítésére mellőzni szükséges a szilárd ételeket, ajánlatos egy  3-4 napos léböjt  kúra. Kizárólag gyógyteákat, friss zöldség-, gyümölcsleveket és szűrt zöldségleveseket,  Pi-vizet fogyasztunk.  Így a felgyülemlett salakanyagokat ,méreganyagokat  eltávolítjuk. 
Az ülőmunkát végzőknek, nagyobb mozgásra lehet szükségük. Azoknak szükséges napi mozgás. Ami lehet egy rendszeresen beiktatott séta. Vagy hétvégi kirándulás (lsd. különleges és rejtélyes hely Magyarországon)
A böjt legfontosabb része a lelki és szellemi megtisztulás. Ki vagyok én? Ez az első lépés az önmegismeréshez és a lélek megismeréséhez vezető úton. Ehhez elengedhetetlenül fontos visszavonulva, önmagunkra, befelé figyelve odaadással, teljes átéléssel megélni a jelen pillanatot. Ezen érzések, energiák megismerése és beépítése a mindennapokba hozzásegít a lelki egészség megőrzéséhez.

Mire kell ügyelnünk tudati,  szellemi-lelki síkon:
A szellemi  mező és a fizikai test szinkronicitásban működik.  A kimondott szónak nagy hatása van az értelmi fejlődésre. A gondolkodás nem más mint mágia. Gondolatainknak van teremtő,gyógyító vagy roncsoló ereje. A betegségek valahol a gondolatokban kezdődnek.  "Ne fesd az ördögöt a falra,mert megjelenik" tartja a mondás. Semmi sem történik úgy,hogy előtte ne gondoltunk volna rá. Tehát nagyon fontos szűrni a gondolatok minőségét.

A lelki egészségnek két kritériuma van: képesség a munkára és képesség a szeretetre.

 
Sigmund Freud
 
MerieN
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.